top of page
2.png

‘Carrière maken met een patatte? Mo joaje wi!’ Bij Aviko kan het!

zone 

yummy

website

French fries? Hell no. De friet, da’s van ons. Zo Belgisch als Manneke Pis en langlopende regeringsonderhandelingen. Bij Aviko exporteren ze jaarlijks 175.000 ton frietjes wereldwijd. Da’s meer dan 300 kilo per minuut. Van Afrika tot in Amerika, van op de Himalaya tot in de woestijn. En dat allemaal vanuit het prachtige Poperinge, waar ze de modernste frietjesfabriek van Europa hebben neergezet.

Verse patatjes gaan als diepvriesfrietjes buiten: daarvoor legt elk frietje een hightech parcours af van maar liefst 2 kilometer binnen de muren van Aviko’s fabriek. Aardappelen worden gesorteerd, gewassen en geschild, gesneden, gefrituurd, diepgevroren en verpakt. Volautomatisch, hygiënisch en verbazend snel. De energie voor dit alles komt van hun eigen warmtekrachtcentrale. Die is top notch: geen kilowattuurtje energie gaat verloren.

Misschien heb je je al eens afgevraagd hoe het komt dat frietjes na een zotte rit door de stad van de delivery guy toch knapperig bij jou thuis afgezet worden? Wel … dat komt door Aviko’s speciale coating. Die garandeert een knapperigheid om u tegen te zeggen. Loopt het water je al in de mond?

De fonkelnieuwe fabriek van Aviko wordt voor de gelegenheid nagebouwd door Legomaster Corneel Clarys. De maquette toont piekfijn hoe de knapperige frietjes van Aviko aan huis worden gebracht over de hele wereld en hoe hun warmtekrachtcentrale en waterzuiveringssysteem eruit ziet. Het enige wat nog ontbreekt op de maquette, ben jij. Want er valt een smakelijke carrière te maken met patatjes!

bottom of page